Hoofdstuk 4

Nicolas Feuillen

Geluidstechnicus

September 1939, Hitler valt Polen binnen.
Dat is het begin van de Tweede Wereldoorlog en de “schemeroorlog” in het Westen.
In mei 1940 is het de beurt aan België, het Groothertogdom Luxemburg, Nederland en Frankrijk om binnengevallen te worden door het leger van het Reich.

Op 6 juni 1944 landen de Geallieerden in Normandië, bevrijden ze Frankrijk en vervolgens België en het Groothertogdom Luxemburg in september. Ze drijven het nazileger terug tot de poorten van Duitsland, waarvan werd aangenomen dat het op de rand van de instorting stond.
De geleidelijk teruggewonnen vrijheid is echter nog niet verworven, aangezien er nog steeds vliegende bommen op Luik en Antwerpen vallen in november.

Op 16 december 1944 zet Hitler totaal onverwacht alles op het spel en start hij een gewelddadig offensief in de Ardennen dat enkele weken eerder bevrijd was.
Met deze operatie wil Hitler de geallieerde legers uiteendrijven en de bruggen over de Maas innemen om door te trekken naar de haven van Antwerpen en zijn oliereserves. In het noorden rukken de Duitse troepen op naar Baugnez, Stavelot, La Gleize, Stoumont, …
In het centrum razen de pantservoertuigen van Hitler naar St-Vith, Houffalize, vervolgens naar Clervaux, Wiltz en op 22 december wordt Bastenaken volledig omsingeld!

NUTS! De Amerikaanse generaal McAuliffe weigert zich over te geven en zijn soldaten weren dag na dag de Duitse aanvallen op de stad af tot de versterking van generaal Patton toekomt.
De laatste grote aanval van Hitler wordt uiteindelijk teruggedreven naar de poorten van Dinant.
Voor de tweede keer zijn de Ardennen bevrijd.

Volgend Hoofdstuk

Mattheo Weber