De routes, steden en monumenten

Ondergrondse Citadel van Verdun

Dit middelpunt van de Slag om Verdun is omgebouwd tot een parcours dat u mee terugneemt in de tijd. Via realistische scènes ontdekt u in deze galerijen het dagelijkse leven van de soldaten.

Meer info

Bergkam van Les Éparges

Met zijn ontploffingskraters draagt deze strategische plek nog steeds de littekens van de Mijnenoorlog.

Meer info

Loopgraaf van het Bois Brûlé en de Beierse loopgraaf

In dit bos zijn authentieke Franse en Duitse loopgraven uit de Eerste Wereldoorlog intact bewaard gebleven.

Meer info

Fort van Lantin (BE)

Beleef een ongewone ervaring in dit opmerkelijk goed bewaarde fort! Tijdens een pakkend parcours met animatie en een nacht in de troepen beleeft u de lotgevallen van de soldaten in 1914.

Meer info

De nationale necropolis (en het museum) van Fort van Loncin (BE)

Dompel u onder in de hel van augustus 1914! Deze unieke locatie combineert emotie, herinnering en geschiedenis aan de hand van zeldzame, bizarre of zelfs opmerkelijke voorwerpen.

Meer info

Fort (en museum) van Flémalle (BE)

Dit fort heeft zwaar geleden onder de bombardementen van 1940 en beleeft nu een tweede jeugd dankzij de nieuwe 3D-technologieën die de ruimten tot leven brengen. 

Meer info

Ethe-Latour en vallei van Laclaireau

Langs deze wegen in de bosrijke en heuvelachtige landschappen liggen typische Lotharingse dorpen die niet gespaard zijn gebleven bij de conflicten van 1914. De talrijke herdenkingsplaatsen getuigen hiervan.  

Meer info

Camp Marguerre in Loison

Deze Duitse uitvalsbasissen illustreren het dagelijkse leven van de Duitse soldaat vóór en tijdens de Slag om Verdun. 

Meer info

Fort van Vaux

Het Fort doorstond felle gevechten en staat symbool voor de heldenmoed van de Franse soldaten tijdens de Slag van 1916. 

Meer info

Fort van Douaumont

Het Fort van Douaumont was een van de krachtigste verdedigingswerken van Verdun. Het is een van de belangrijke herdenkingsplaatsen in het Frans en Duitse geheugen. 

Meer info

Monument voor de overwinning en de soldaten van Verdun

Dit monument gebouwd in het centrum van Verdun herdenkt de zegevierende verdediging van 1916.

Meer info

Heuvel van Montsec

Het monument is opgericht op een van de mooiste panorama’s van Lotharingen en is een herinnering aan de Amerikaanse eenheden die in 1918 in het gebied vochten. 

Meer info

Amerikaanse toren van Montfaucon d'Argonne

Deze indrukwekkende 58 meter hoge toren herdenkt de strijd van het Amerikaanse leger in Argonne in de herfst van 1918. 

Meer info

Heuvel van Vauquois

Deze heuvel is een herdenkingsplaats van de Mijnenoorlog en bestaat uit enkele kilometers ondergrondse galerijen die nog steeds bezocht kunnen worden.

Meer info

Maginotlinie: bruggenhoofd van Montmédy

Het bruggenhoofd van de versterkte sector Montmédy strekt zich uit over een dertigtal kilometer. Het bestaat onder meer uit de verdedigingswerken van Villy-la-Ferté en Thonnelle. 

Meer info

Schuilplaatsen van Devèze rond Houffalize (BE)

Gecamoufleerde schuilplaatsen gebouwd langs de oostelijke grens: van de Semois tot de Vesder werden deze kleine forten ontworpen om 3 tot 4 mannen onder te brengen die de opmars van de vijand moesten afremmen.

Meer info

Historisch Pad "Von Grau zu Grün" (DE)

Het wandelpad begint in Dasburg en volgt de voormalige verdedigingslinie van de nazi’s aan de westelijke grens, genaamd de “Westwall”.

Meer info

Fort van Eben-Emael (BE)

De missie van het fort bestond erin de bruggen over de Maas en het Albertkanaal in streek van Visé, Maastricht en Lanaken te verdedigen en te voorkomen dat een binnenvallend leger de toegangswegen en bruggen kon gebruiken richting het Belgische binnenland.

Meer info

Fort van Tancrémont (BE)

Het Fort van Tancrémont is een Belgisch fort gelegen op 3 km ten zuiden van Pepinster. Het werd gebouwd in de jaren 1930 en vormde samen met de forten van Aubin-Neufchâteau, Battice en Eben-Emael een aanvulling op de 12 forten van de versterkte positie van Luik die gebouwd werden rond 1880.

Meer info

Hosingen en zijn watertoren (LU)

Eerste luitenant Thomas Flynn en zijn compagnie hielden dagenlang stand in een klein Luxemburgs dorp alvorens ze gevangengenomen werden. 

Meer info

Pad van de smokkelaars, Troisvierges

In dit project staat de vlucht centraal van de Luxemburgse verzetsstrijders en de dienstweigeraars voor de gedwongen werving naar België tijdens de laatste oorlogsjaren.

Meer info

La Gleize: sites van het museum van La Gleize en het herdenkingsteken van Baugnez

La Gleize is een deel van de Belgische gemeente Stoumont gelegen in het Waalse Gewest in de provincie Luik. Het museum “December 44 ” bevindt zich in deze gemeente, daar waar de Duitsers de Slag om de Ardennen verloren. Het museum is volledig gewijd aan deze lokale geschiedenis.

Meer info

Fort van La Chartreuse naar Robermont, herinneringen van 14-18 (Luik, BE)

Wandel in de voetsporen van de gefusilleerde verzetsstrijders van de Eerste Wereldoorlog van La Chartreuse en zijn groene omgeving naar het ereveld van Robermont.

Meer info

La Roche-en-Ardenne (BE)

Deze “martelaarsstad” werd verwoest door de geallieerden in december 1944 tijdens de Slag om de Ardennen en maakte eveneens de samenkomst mee tussen de Britse en Amerikaanse legers die de Duitse aanvaller insloten.

Meer info

"Le Bois Jacques" (Foy-Bastogne-BE)

Het Bois Jacques werd beroemd door de serie “Band of Brothers” en ligt op een steenworp van het oorlogsmonument Mémorial du Mardasson. Hier liggen de “Fox holes” gegraven door Amerikaanse parachutisten tijdens het Ardennenoffensief.

Meer info

Monument National de la Grève (Wiltz, LU)

Het monument herdenkt de slachtoffers van de Duitse onderdrukking na de algemene staking van de Luxemburgers in 1942.

Meer info

Kanon van Duzey

In het Bos van Warphémont in Meuse staat het Duitse kanon Duzey dat 20 ton weegt en een bereik heeft van 27 kilometer. Het kanon bombardeerde Verdun in 1916.

Meer info

De loopgraaf van Chattancourt

Een loopgraaf van niet minder dan 100 m en schuilplaatsen die volledig zijn gerestaureerd: de loopgraaf, schuilplaatsen of kelders werden gemaakt dankzij de handleidingen, de foto’s uit die tijd en de getuigenissen van de soldaten.

Meer info

Historisch Fort van Troyon

Dit volledig gemetselde en niet met beton versterkte fort verzette zich in september 1914 tegen de bombardementen en aanvallen van het Duitse leger, waardoor Verdun werd gered van de omsingeling en de achterhoede van de Franse troepen werden beschermd.

Meer info

Verwoeste Dorpen

Negen dorpen, gelegen in de “Rode Zone”, werden van de kaart geveegd tijdens de Slag om Verdun. Deze spookdorpen “gevallen voor Frankrijk” geven een ontroerende herinnering weer via de kapellen en herdenkingsmonumenten die na de oorlog werden opgericht. 

Meer info

Loopgraaf “Tranchée des Baïonnettes”

Dit monument werd gebouwd door een Amerikaanse mecenas en berust op een legende: die van Franse soldaten die tijdens de bombardementen in hun loopgraaf werden begraven. Het monument blijft in het collectieve geheugen gegrift als een symbolische site van het slagveld van Verdun.

Meer info

Fort van Battice (Herve, BE)

Dit fort bood in 1940 wel 12 dagen weerstand tegen de vijand en neemt de bezoeker mee op een reis 35 meter onder de grond, waarna een demonstratie van een pantserkoepel met 2 kanonnen volgt.

Meer info

U.S. Memorial Wereth (Amel, BE)

In het vredige gehucht Wereth eert dit monument opgetrokken door Hermann Langer 11 Afro-Amerikaanse soldaten die in de winter van 1944 werden afgeslacht door de SS. 

Meer info

Herdenkingscentrum in Rossignol (Tintigny, BE)

Een meeslepende terugblik op de Slag der Grenzen en in het bijzonder de tragische Slag om Rossignol.

Meer info

Fort van Hollogne (Grâce-Hollogne, BE)

Dit driehoekige vestingwerk heeft ook felle weerstand geboden tegen de binnendringende vijand in augustus 1914, helaas tevergeefs … Nu biedt de locatie een beschermde omgeving voor fauna en flora. 

Meer info

Fort van Barchon (Blegny, BE)

Militaire architectuur, fresco’s, de enige overgebleven luchttoren die open is voor bezoek en tal van sportactiviteiten ter plaatse … dé plaats om op avontuur en ontdekking te gaan. 

Meer info

Ondergrondse Citadel van Verdun (FR)

Dit middelpunt van de Slag om Verdun is omgebouwd tot een parcours dat u mee terugneemt in de tijd. Via realistische scènes ontdekt u in deze galerijen het dagelijkse leven van de soldaten.

Bergkam van Les Éparges (FR)

Met zijn ontploffingskraters draagt deze strategische plek nog steeds de littekens van de Mijnenoorlog. 

Loopgraaf van het Bois Brûlé en de Beierse loopgraaf (Apremont-la-Forêt, FR)

In dit bos zijn authentieke Franse en Duitse loopgraven uit de Eerste Wereldoorlog intact bewaard gebleven. 

De Versterkte Positie van Luik 1914-1918 (BE)

Wist u dat de Cité ardente of “Vurige stede” het Franse Legioen van Eer toegekend kreeg voor haar heldhaftige weerstand tijdens de Slag om Luik? Verken onder begeleiding van enthousiaste gidsen de ondergrondse galerijen en musea van bijna alle 12 forten en ontdek aan de hand van unieke voorwerpen, echte verhalen, militaire voertuigen, adembenemende diorama’s en meer hoe de soldaten vanaf de eerste oorlogsdagen weerstand hebben geboden tegen het Duitse leger.

Fort van Lantin (Juprelle, BE)

Beleef een ongewone ervaring in dit opmerkelijk goed bewaarde fort! Tijdens een pakkend parcours met animatie en een nacht in de kamer van de troepen beleeft u de lotgevallen van de soldaten in 1914.

De nationale necropolis (en het museum) van Fort van Loncin (BE)

Dompel u onder in de hel van augustus 1914! Deze unieke locatie combineert emotie, herinnering en geschiedenis aan de hand van zeldzame, bizarre of zelfs opmerkelijke voorwerpen.

De Versterkte Positie van Luik 1940-1945 (BE)

Zestien imposante forten, aangrijpende menselijke verhalen, zeldzame en unieke voorwerpen, indrukwekkende militaire voertuigen, realistische diorama’s … en enthousiaste meertalige gidsen herdenken de heldhaftige weerstand van de soldaten tegenover het Duitse leger rond de Cité ardente of de “Vurige stede”.

Fort (en museum) van Flémalle (BE)

Dit fort heeft zwaar geleden onder de bombardementen van 1940 en beleeft nu een tweede jeugd dankzij de nieuwe 3D-technologieën die de ruimten tot leven brengen.

Ethe-Latour en vallei van Laclaireau (BE)

Langs deze wegen in de bosrijke en heuvelachtige landschappen liggen typische Lotharingse dorpen die niet gespaard zijn gebleven bij de conflicten van 1914. De talrijke herdenkingsplaatsen getuigen hiervan.  

Camp Marguerre in Loison (FR)

Deze Duitse uitvalsbasissen illustreren het dagelijkse leven van de Duitse soldaat vóór en tijdens de Slag om Verdun. 

Fort van Vaux (FR)

Het Fort doorstond felle gevechten en staat symbool voor de heldenmoed van de Franse soldaten tijdens de Slag van 1916. 

Fort van Douaumont (FR)

Het Fort van Douaumont was een van de krachtigste verdedigingswerken van Verdun. Het is een van de belangrijke herdenkingsplaatsen in het Frans en Duitse geheugen. 

Monument voor de overwinning en de soldaten van Verdun (FR)

Dit monument gebouwd in het centrum van Verdun herdenkt de zegevierende verdediging van 1916.

Heuvel van Montsec (FR)

Het monument is opgericht op een van de mooiste panorama’s van Lotharingen en is een herinnering aan de Amerikaanse eenheden die in 1918 in het gebied vochten. 

Amerikaanse toren van Montfaucon d’Argonne (FR)

Deze indrukwekkende 58 meter hoge toren herdenkt de strijd van het Amerikaanse leger in Argonne in de herfst van 1918. 

Heuvel van Vauquois (FR)

Deze heuvel is een herdenkingsplaats van de Mijnenoorlog en bestaat uit enkele kilometers ondergrondse galerijen die nog steeds bezocht kunnen worden.

Maginotlinie: bruggenhoofd van Montmédy (FR)

Het bruggenhoofd van de versterkte sector Montmédy strekt zich uit over een dertigtal kilometer. Het bestaat onder meer uit de verdedigingswerken van Villy-la-Ferté en Thonnelle. 

Fort Aubin-Neufchâteau (und Museum) (Dalhem, BE)

In dit bastion dat in 1940 de naburige grote forten moest beschermen, kunt u de gevechtsposities, de ondergrondse kazerne en de resten van Röchling-obus ontdekken.

Schuilplaatsen van Devèze rond Houffalize (BE)

Gecamoufleerde schuilplaatsen gebouwd langs de oostelijke grens: van de Semois tot de Vesder werden deze kleine forten ontworpen om 3 tot 4 mannen onder te brengen die de opmars van de vijand moesten afremmen.

Historisch Pad “Von Grau zu Grün” (DE)

Het wandelpad begint in Dasburg en volgt de voormalige verdedigingslinie van de nazi’s aan de westelijke grens, genaamd de “Westwall”.

Fort (en museum) van Eben-Emael (BE)

Verken de 5 km lange galerijen van de “reuzenfort” en herbeleef de spectaculaire aanval van 10 mei 1940 waardoor het in handen van de binnendringende vijand viel.

Fort van Tancrémont (Pepinster, BE)

Deze belangrijke plaats voor het Belgische militair verzet neemt de bezoeker mee naar de oorlog van 40-45 met lokale helden, uniformen en dagelijkse gebruiksvoorwerpen van toen …

Hosingen en zijn watertoren (LU)

Eerste luitenant Thomas Flynn en zijn compagnie hielden dagenlang stand in een klein Luxemburgs dorp alvorens ze gevangengenomen werden.

Pad van de smokkelaars, Troisvierges (LU)

In dit project staat de vlucht centraal van de Luxemburgse verzetsstrijders en de dienstweigeraars voor de gedwongen werving naar België tijdens de laatste oorlogsjaren.

Van La Chartreuse naar Robermont, herinneringen van 14-18 (Luik, BE)

Wandel in de voetsporen van de gefusilleerde verzetsstrijders van de Eerste Wereldoorlog van La Chartreuse en zijn groene omgeving naar het ereveld van Robermont.

La Roche-en-Ardenne (BE)

Deze martelaarsstad werd verwoest door de geallieerden in december 1944 tijdens de Slag om de Ardennen. De Britse en Amerikaanse legers kwamen hier samen en slaagden er uiteindelijk in om de Duitse aanvaller te omsingelen.

“Le Bois Jacques” (Foy-Bastogne-BE)

Het Bois Jacques werd beroemd door de serie “Band of Brothers” en ligt op een steenworp van het oorlogsmonument Mémorial du Mardasson. Hier liggen de “Fox holes” gegraven door Amerikaanse parachutisten tijdens het Ardennenoffensief.

Monument National de la Grève (Wiltz, LU)

Het monument herdenkt de slachtoffers van de Duitse onderdrukking na de algemene staking van de Luxemburgers in 1942.

Kanon van Duzey (FR)

In het Bos van Warphémont in Meuse staat het Duitse kanon Duzey dat 20 ton weegt en een bereik heeft van 27 kilometer. Het kanon bombardeerde Verdun in 1916.

De loopgraaf van Chattancourt (FR)

Een loopgraaf van niet minder dan 100 m en schuilplaatsen die volledig zijn gerestaureerd: de loopgraaf, schuilplaatsen of kelders werden gemaakt dankzij de handleidingen, de foto’s uit die tijd en de getuigenissen van de soldaten.

Historisch Fort van Troyon (FR)

Dit volledig gemetselde en niet met beton versterkte fort verzette zich in september 1914 tegen de bombardementen en aanvallen van het Duitse leger, waardoor Verdun werd gered van de omsingeling en de achterhoede van de Franse troepen werden beschermd.

Verwoeste Dorpen rond Verdun (FR)

Negen dorpen, gelegen in de “Rode Zone”, werden van de kaart geveegd tijdens de Slag om Verdun. Deze spookdorpen “gevallen voor Frankrijk” geven een ontroerende herinnering weer via de kapellen en herdenkingsmonumenten die na de oorlog werden opgericht.  

Loopgraaf “Tranchée des Baïonnettes” (Douaumont, FR)

Dit monument werd gebouwd door een Amerikaanse mecenas en berust op een legende: die van Franse soldaten die tijdens de bombardementen in hun loopgraaf werden begraven. Het monument blijft in het collectieve geheugen gegrift als een symbolische site van het slagveld van Verdun.

Fort van Hollogne (Grâce-Hollogne, BE)

Dit driehoekige vestingwerk heeft ook felle weerstand geboden tegen de binnendringende vijand in augustus 1914, helaas tevergeefs … Nu biedt de locatie een beschermde omgeving voor fauna en flora. 

Fort van Barchon (Blegny, BE)

Militaire architectuur, fresco’s, de enige overgebleven luchttoren die open is voor bezoek en tal van sportactiviteiten ter plaatse … dé plaats om op avontuur en ontdekking te gaan. 

Fort van Battice (Herve, BE)

Dit fort bood in 1940 wel 12 dagen weerstand tegen de vijand en neemt de bezoeker mee op een reis 35 meter onder de grond, waarna een demonstratie van een pantserkoepel met 2 kanonnen volgt.

Schumannseck en het Pad der Herinnering (Wiltz, LU)

Het Sentier du Souvenir of Pad der Herdenking van Schumannseck herdenkt de vreselijke gevechten van de Slag om de Ardennen in de winter van 1944-45. Bezoekers kunnen over een afstand van 2,8 km de oude frontlinies volgen, talrijke overblijfselen ontdekken en meer te weten komen over het leven van de soldaten en burgers tijdens deze dodelijke veldslagen.

De musea en gedenktekens

Museum Baillet-Latour en de oorlogen in de Gaume (Latour-Virton, BE)

Dit zeer didactische museum is uniek voor de geschiedenis van de Slag der Grenzen en stelt voorwerpen en documenten tentoon die rechtstreeks verband houden met het grondgebied. Het blikt terug op de tweede oorlog sinds de uittocht van mei 1940. 

Meer info

Mémorial de Verdun

Met zijn volledig vernieuwde scenografie is het Mémorial een van de belangrijkste Europese musea gewijd aan de Grote Oorlog. 

Meer info

Historisch Museum Saar

Het Historisch Museum Saar biedt zijn bezoekers een unieke kans om 500 jaar geschiedenis te herbeleven op een gedenkwaardige plek.

Meer info

IJzersmelterij van Völklingen

Het staalcomplex van 6 hectare groot biedt een uitzicht over de stad Völklingen in het Saarland. Het is de enige geïntegreerde staalfabriek die gebouwd en uitgerust werd in de negentiende en twintigste eeuw in de West-Europese en Noord-Amerikaanse wereld die onlangs zijn deuren heeft gesloten en intact is gebleven.

Meer info

Openluchtmuseum: Domein Fourneau Saint-Michel (Saint-Hubert, BE)

Het IJzermuseum op de site van een industrie uit de zeventiende en achttiende eeuw. In deze natuur ontdekt u ook typische getuigen van de traditionele landelijke architectuur: huizen, boerderijen, kapel, school, enz.

Meer info

Musée en Piconrue in Bastenaken

Het Musée en Piconrue vertelt een verhaal, het verhaal van de Ardennen en de Ardenners. Tijdens uw bezoek komt u meer te weten over de sociale, culturele en technologische veranderingen die de Ardennen naar het moderne tijdperk hebben gebracht.

Meer info

Huis van de Metaalnijverheid en de Industrie van Luik

In het hart van de wijk Longdoz, die lang gekenmerkt werd door de industrie, verbindt het Huis van de metaalnijverheid het verleden met het heden. Trek op ontdekking naar het uitzonderlijke industriële erfgoed van Luik van gisteren tot vandaag op deze site met een oppervlakte van 2.500 m².

Meer info

Museum van het Waalse Leven in Luik

Het Museum van het Waalse Leven ligt in het hartje van de stad Luik en werd in 2008 gerenoveerd. Het biedt een originele en volledige blik op het Wallonië van de 19de eeuw tot vandaag. 

Meer info

Nationaal Museum van de Luxemburgse IJzerertsmijnen (Rumelange, LU)

Het mijnmuseum van Rumelange biedt rondleidingen in oude galerijen en een permanente tentoonstelling over het industriële verleden van het zuiden van Luxemburg.

Meer info

Amerikaanse begraafplaats van Romagne-sous-Montfaucon

Met zijn 14.246 marmeren kruisgraven is deze begraafplaats de grootste Amerikaanse necropolis in Europa.  

Meer info

Ouvrage de la Falouse in Dugny-sur-Meuse

Dit verdedigingswerk van Verdun werd volledig gerestaureerd en dompelt u als het ware onder in het dagelijkse leven van de Franse soldaat. 

Meer info

Wereldcentrum voor de Vrede, de Vrijheid en de Mensenrechten

Het is gelegen in de bovenstad van Verdun en is zowel een herdenkingscentrum bij uitstek, tentoonstellings- als ontmoetingsruimte. 

Meer info

Intergeallieerd gedenkteken van Luik (BE)

Dit unieke art-decogebouw herdenkt de volkenbond van de geallieerden tijdens de Eerste Wereldoorlog en biedt een prachtig panorama van 360° over Luik. 

Meer info

Centre européen Robert Schuman (Scy-Chazelles, FR)

Om het erfgoed van het Huis van Robert Schuman op te waarderen, een museum dat op de lijst van Europees cultureel erfgoed staat, hebben het Franse departement Moselle, de gemeente Scy-Chazelles en de Association Robert Schuman besloten hun vastgoedmiddelen en de collecties van het Robert Schuman Museum te bundelen.

Meer info

Westwall Museum (DE)

Deze voormalige bunker is grotendeels gerestaureerd en herbergt nu het Westwall Museum.

Meer info

Bastogne War Museum (Bastenaken, BE)

Dit recente museum is een herdenkingsplaats die specifiek gewijd is aan de Slag om de Ardennen. Het neemt de bezoeker mee doorheen een meeslepende ervaring en een didactisch traject om inzicht te krijgen in een belangrijk deel van onze hedendaagse geschiedenis. 

Meer info

Musée de la Bataille des Ardennes (Wiltz, LU)

Het museum roept de herinnering op van de pijn en de ellende van de soldaten en de inwoners tijdens de periode van de Slag om de Ardennen van 16 december 1944 tot 21 januari 1945.

Meer info

Musée National d’Histoire Militaire (Diekirch, LU)

Het museum geeft de gebeurtenissen van de Slag om de Ardennen (1944-1945) weer aan de hand van een reeks realistische diavoorstellingen. 

Meer info

Musée Guerre et Paix en Ardennes (Novion-Porcien, FR)

Het Musée Guerre et Paix en Ardennes heeft als doel de geschiedenis van de Ardennen weer te geven tijdens de drie oorlogen van 1870-1871, 1914-1918 en 1939-1945. De opzet van het museum is erg origineel, aangezien het gewijd is aan drie grote conflicten, terwijl de musea over de geschiedenis van de hedendaagse oorlogen over het algemeen slechts één conflict betreffen.

Meer info

General Patton Memorial Museum (Ettelbruck, LU)

Het museum biedt een eerbetoon aan generaal George S. Patton Jr., wiens 80th Infantery Division de stad Ettelbruck op 25 december 1944 definitief bevrijdde.

Meer info

Tentoonstelling “The Family of Man”, Clervaux

De collectie “The Family of Man” bestaat uit 503 foto’s van 273 auteurs afkomstig uit 68 landen, verzameld door Edward Steichen voor het Museum of Modern Art in New York (MoMA).

Meer info

La Roche-en-Ardenne (BE) verwoest in december 1944 tijdens de Slag om de Ardennen

Op 16 december 1944 begon de Slag om de Ardennen, de ultieme confrontatie van de Tweede Wereldoorlog. In La Roche-en-Ardenne werden de Amerikaanse soldaten op 17 december 1944 gewaarschuwd. Twee dagen later zal de stad worden vernietigd. 114 burgers zullen daarbij het leven laten. Van de 639 huizen worden er 348 vernietigd en nog eens 287 beschadigd. Ook de registers van de burgerlijke stand van het lopende jaar worden daarbij vernietigd…

Meer info

Museum van de Slag om de Ardennen (La-Roche-en Ardenne, BE)

Dit museum is in het bijzonder gewijd aan de Britse eenheden (Engels, Schots, Welsh), maar ook aan de Canadezen, Belgen en Fransen die samen met hen deelnamen aan het tegenoffensief dat begin januari 1945 werd aangevat.

Meer info

Bastogne Barracks

Het hoofdkwartier van McAuliffe, waar hij in december 1944 de beroemde “Nuts” uitsprak, herbergt ook een restauratiecentrum voor militaire voertuigen.

Meer info

Manhay History 44 Museum (Manhay, BE)

Deze gloednieuwe ruimte ligt op een steenworp van een Panther-tank en is in het bijzonder gewijd aan een etappe van de Slag om de Ardennen. Dankzij de grootschalige reconstructies (huizen, stallen, originele voorwerpen, …) kan de bezoeker deze verontrustende momenten herbeleven.

Meer info

101st Airborne Museum (Bastenaken, BE)

Het verhaal van de “101st Airborne Division” op het front van Bastenaken.

Meer info

Baugnez 44 Historical Museum (BE)

Dit nieuwe museum gewijd aan de Slag om de Ardennen en het bloedbad van Baugnez/ Malmedy strekt zich uit over 850 m2 en is verdeeld over 2 verdiepingen. Het biedt u een nieuwe museografie en een scenografie die verbluffend realistisch zijn.

Meer info

Remember Museum (Thimister-Clermont, BE)

Dit fascinerende museum is een van de meest interessante in zijn soort. Het is gehuisvest in een oude boerderij en bevat voornamelijk voorwerpen die zijn achtergelaten door de 110 soldaten van de 1st US Infantry Division die uitrustten op de boerderij van de familie Schmetz en uit herinneringen van veteranen. Het is een museum op menselijke schaal dat zijn geweldige karakter dankt aan zijn onthaal, originaliteit en eenvoud. Het museum wil getuigen van onze dankbaarheid jegens alle GI’s die ons, op risico van hun leven, hebben bevrijd.

Meer info

Fort van Aubin Neufchâteau

Dit charmante kleine dorpje bestaat uit een reeks gehuchten met heerlijke namen: De Weides, Affnay, Wodémont, Wichampré, Mauhin, Aubin en Neufchâteau. Het was vrij onbekend in de rest van België tot de vreselijke oorlogsdag waarop het luide geknal van de kanonnen de aandacht trok van het land en het geweldige verzet van het garnizoen dat er vocht de bewondering van de vijand zelf afdwong. Het was in 1936 dat het fort van Aubin-Neufchâteau werd gebouwd en de werken waren nauwelijks voltooid op 10 mei 1940.

Meer info

Museum van de Slag om de Ardennen in het Kasteel van Clervaux (LU) en geleide bezoeken aan de CEBA “Clervaux en temps de guerre”

Het museum illustreert de Slag om de Ardennen (winter 1944/45) met documenten, uniformen en authentieke wapens.

Meer info

Schumannseck en het Pad der Herinnering (Wiltz, LU)

Het Sentier du Souvenir of Pad der Herdenking van Schumannseck herdenkt de vreselijke gevechten van de Slag om de Ardennen in de winter van 1944-45. Bezoekers kunnen over een afstand van 2,8 km de oude frontlinies volgen, talrijke overblijfselen ontdekken en meer te weten komen over het leven van de soldaten en burgers tijdens deze dodelijke veldslagen.

Meer info

National Liberation Memorial (Schumannseck, LU)

Tijdens de Slag om de Ardennen was Schumannseck een strategisch kruispunt waar heel wat Amerikaanse en Duitse soldaten het leven lieten. Hier werd het Nationaal Bevrijdingsmonument geplaatst ter gelegenheid van de 50ste verjaardag van de bevrijding van Luxemburg. Op het monument staan de plaquettes van verschillende Amerikaanse eenheden die bij de gevechten betrokken waren.

Meer info

Europees Museum Schengen (Schengen, LU)

Het museum werd ingehuldigd in 2010 en is gewijd aan de geschiedenis en het belang van de Schengen-akkoorden.

Meer info

Slot van Saarbrücken (DE)

Het kasteel in barokstijl werd doorheen de tijdperken beschadigd en sommige delen zijn het slachtoffer geweest van vlammen. Sinds 1989 schittert het met nieuwe pracht. Architect Gottfried Böhm ontwierp in het midden een eigentijds gebouw van glas en staal. Het kasteel dient nu als administratief hoofdkwartier en cultureel centrum en huisvest evenementen.

Meer info

Onderwijscentrum voor verzet en burgerschap Les Territoires de la Mémoire (Luik, BE)

Les Territoires de la Mémoire is een onderwijscentrum voor verzet en burgerschap. Om ervoor te zorgen dat kinderen, jongeren en volwassenen het verleden niet vergeten, ontwikkelt de vereniging verschillende initiatieven om het verleden over te dragen en ervoor te zorgen dat ze zich betrokken voelen bij het bouwen aan een democratische samenleving die de fundamentele vrijheden garandeert.

Meer info

Musée National de la Résistance (Esch-sur-Alzette, LU)

Het museum vertelt de geschiedenis van de Luxemburgers van 1940 tot 1945 en richt zich op nazi-onderdrukking en de reacties van het volk.

Meer info

Musée de la Voie Sacrée

Dit museum biedt de bezoeker inzicht in de rol van het hoofdkwartier van het Tweede Leger tijdens de Eerste Wereldoorlog via historische filmpjes en animaties. Daarnaast wordt er ook een oude Latil-vrachtwagen tentoongesteld.

Meer info

Romagne 14-18

Museum over de Eerste Wereldoorlog bedoeld om de bezoekers het dagelijks leven van de soldaat te laten ontdekken. Achter elk voorwerp schuilt een persoonlijk verhaal. Deze enorme collectie is het resultaat van de passie van Jean-Paul DE VRIES. 

Meer info

De versterkte positie van Luik (VPL) 1914-1918

Wist u dat de Cité ardente of “Vurige stede” het Franse Legioen van Eer toegekend kreeg voor haar heldhaftige weerstand tijdens de Slag om Luik? Verken onder begeleiding van enthousiaste gidsen de ondergrondse galerijen en musea van bijna alle 12 forten en ontdek aan de hand van unieke voorwerpen, echte verhalen, militaire voertuigen, adembenemende diorama’s en meer hoe de soldaten vanaf de eerste oorlogsdagen weerstand hebben geboden tegen het Duitse leger.

Meer info

Museum van het Fort Embourg (Chaudfontaine, BE)

Breng een bezoek aan het eerste grote museum gewijd aan de verdedigingswerken van België en de twee wereldconflicten op een prachtige locatie met zicht over de valleien van de Ourthe en de Vesder.

Meer info

Maison du Souvenir (Oupeye, BE)

Deze herinneringsplaats brengt zeer uiteenlopende tentoonstellingen over de twee wereldoorlogen en is een uitstekend hulpmiddel voor educatie, begrip en reflectie voor de jongere generaties.

Meer info

Cité Miroir - tentoonstelling: “En Lutte - Histoires d'émancipation (Ten strijde - verhalen rond emancipatie) (Luik, BE)

Deze voormalige publieke baden van Luik werden omgevormd tot een uitzonderlijke plaats ten dienste van cultuur en burgerschap, en brengen een reis doorheen de tijd toen de arbeiders strijd leverden voor sociale rechten.

Meer info

Museum December 44 (La Gleize, BE)

Ontdek een van de grootste collecties van Europa over de Slag om de Ardennen (diorama’s, maquettes, oude films, tanks …) en herbeleef deze bloedige tragedie.

Meer info

Museum Baillet-Latour en de oorlogen in de Gaume (Latour-Virton, BE)

Dit zeer didactische museum is uniek voor de geschiedenis van de Slag der Grenzen en stelt voorwerpen en documenten tentoon die rechtstreeks verband houden met het grondgebied. Het blikt terug op de tweede oorlog sinds de uittocht van mei 1940. 

Mémorial de Verdun (Fleury-devant-Douaumont, FR)

Met zijn volledig vernieuwde scenografie is het Mémorial een van de belangrijkste Europese musea gewijd aan de Grote Oorlog. 

U.S. Memorial Wereth (Amel, BE)

In het vredige gehucht Wereth eert dit monument opgetrokken door Hermann Langer 11 Afro-Amerikaanse soldaten die in de winter van 1944 werden afgeslacht door de SS. 

Historisch Museum Saar (Saarbrücken, DE)

Het Historisch Museum Saar biedt zijn bezoekers een unieke kans om 500 jaar geschiedenis te herbeleven op een gedenkwaardige plek.

IJzersmelterij van Völklingen (DE)

Het staalcomplex van 6 hectare groot biedt een uitzicht over de stad Völklingen in het Saarland. Het is de enige geïntegreerde staalfabriek die gebouwd en uitgerust werd in de negentiende en twintigste eeuw in de West-Europese en Noord-Amerikaanse wereld die onlangs zijn deuren heeft gesloten en intact is gebleven.

Openluchtmuseum: Domein Fourneau Saint-Michel (Saint-Hubert, BE)

Het IJzermuseum op de site van een industrie uit de zeventiende en achttiende eeuw. In deze natuur ontdekt u ook typische getuigen van de traditionele landelijke architectuur: huizen, boerderijen, kapel, school, enz.

Musée en Piconrue in Bastenaken (BE)

Het Musée en Piconrue vertelt een verhaal, het verhaal van de Ardennen en de Ardenners. Tijdens uw bezoek komt u meer te weten over de sociale, culturele en technologische veranderingen die de Ardennen naar het moderne tijdperk hebben gebracht.

Huis van de Metaalnijverheid en de Industrie van Luik (BE)

In het hart van de wijk Longdoz, die lang gekenmerkt werd door de industrie, verbindt het Huis van de metaalnijverheid het verleden met het heden. Trek op ontdekking naar het uitzonderlijke industriële erfgoed van Luik van gisteren tot vandaag op deze site met een oppervlakte van 2.500 m².

Museum van het Waalse Leven in Luik (BE)

Het Museum van het Waalse Leven ligt in het hartje van de stad Luik en werd in 2008 gerenoveerd. Het biedt een originele en volledige blik op het Wallonië van de 19de eeuw tot vandaag. 

Nationaal Museum van de Luxemburgse IJzerertsmijnen (Rumelange, LU)

Het mijnmuseum van Rumelange biedt rondleidingen in oude galerijen en een permanente tentoonstelling over het industriële verleden van het zuiden van Luxemburg.

Monument ter nagedachtenis van de moslimsoldaten in Douaumont (FR)

Monument ter nagedachtenis van de moslimsoldaten “gestorven voor Frankrijk” tijdens de Grote Oorlog.

Ouvrage de la Falouse in Dugny-sur-Meuse (FR)

Dit verdedigingswerk van Verdun werd volledig gerestaureerd en dompelt u als het ware onder in het dagelijkse leven van de Franse soldaat. 

Wereldcentrum voor de Vrede, de Vrijheid en de Mensenrechten (Verdun, FR)

Het is gelegen in de bovenstad van Verdun en is zowel een herdenkingscentrum bij uitstek, tentoonstellings- als ontmoetingsruimte.

Intergeallieerd gedenkteken van Luik (BE)

Dit unieke art-decogebouw herdenkt de volkenbond van de geallieerden tijdens de Eerste Wereldoorlog en biedt een prachtig panorama van 360° over Luik. 

Centre européen Robert Schuman (Scy-Chazelles, FR)

Om het erfgoed van het Huis van Robert Schuman op te waarderen, een museum dat op de lijst van Europees cultureel erfgoed staat, hebben het Franse departement Moselle, de gemeente Scy-Chazelles en de Association Robert Schuman besloten hun vastgoedmiddelen en de collecties van het Robert Schuman Museum te bundelen.

Westwall Museum (Sinz, DE)

Deze voormalige bunker is grotendeels gerestaureerd en herbergt nu het Westwall Museum.

Bastogne War Museum (Bastenaken, BE)

Dit recente museum is een herdenkingsplaats die specifiek gewijd is aan de Slag om de Ardennen. Het neemt de bezoeker mee doorheen een meeslepende ervaring en een didactisch traject om inzicht te krijgen in een belangrijk deel van onze hedendaagse geschiedenis. 

Musée de la Bataille des Ardennes (Wiltz, LU)

Het museum roept de herinnering op van de pijn en de ellende van de soldaten en de inwoners tijdens de periode van de Slag om de Ardennen van 16 december 1944 tot 21 januari 1945.

Musée National d’Histoire Militaire (Diekirch, LU)

Het museum geeft de gebeurtenissen van de Slag om de Ardennen (1944-1945) weer aan de hand van een reeks realistische diavoorstellingen. 

Musée Guerre et Paix en Ardennes (Novion-Porcien, FR)

Het Musée Guerre et Paix en Ardennes heeft als doel de geschiedenis van de Ardennen weer te geven tijdens de drie oorlogen van 1870-1871, 1914-1918 en 1939-1945. De opzet van het museum is erg origineel, aangezien het gewijd is aan drie grote conflicten, terwijl de musea over de geschiedenis van de hedendaagse oorlogen over het algemeen slechts één conflict betreffen.

General Patton Memorial Museum (Ettelbruck, LU)

Het museum biedt een eerbetoon aan generaal George S. Patton Jr., wiens 80th Infantery Division de stad Ettelbruck op 25 december 1944 definitief bevrijdde.

Tentoonstelling “The Family of Man”, Clervaux (LU)

De collectie “The Family of Man” bestaat uit 503 foto’s van 273 auteurs afkomstig uit 68 landen, verzameld door Edward Steichen voor het Museum of Modern Art in New York (MoMA).

Museum van de Slag om de Ardennen (La-Roche-en Ardenne, BE)

Dit museum is in het bijzonder gewijd aan de Britse eenheden (Engels, Schots, Welsh), maar ook aan de Canadezen, Belgen en Fransen die samen met hen deelnamen aan het tegenoffensief dat begin januari 1945 werd aangevat.

Bastogne Barracks (BE)

Het hoofdkwartier van McAuliffe, waar hij in december 1944 de beroemde “Nuts” uitsprak, herbergt ook een restauratiecentrum voor militaire voertuigen.

Manhay History 44 Museum (Manhay, BE)

Deze gloednieuwe ruimte ligt op een steenworp van een Panther-tank en is in het bijzonder gewijd aan een etappe van de Slag om de Ardennen. Dankzij de grootschalige reconstructies (huizen, stallen, originele voorwerpen, …) kan de bezoeker deze verontrustende momenten herbeleven.

101st Airborne Museum (Bastenaken, BE)

Het verhaal van de “101st Airborne Division” op het front van Bastenaken.

Baugnez 44 Historical Museum (Malmedy, BE)

Ontdek de grote fasen en operaties van de Slag om de Ardennen aan de hand van een unieke private collectie en een adembenemende scenografie.

Remember Museum (Thimister-Clermont, BE)

In dit fascinerende en aangename museum worden honderden getuigenissen van veteranen en hun persoonlijke herinneringen gebracht. De verhalen die de gidsen vertellen zullen u niet onberoerd laten.

Museum van de Slag om de Ardennen in het Kasteel van Clervaux (LU) en geleide bezoeken aan de CEBA “Clervaux en temps de guerre”

Het museum illustreert de Slag om de Ardennen (winter 1944/45) met documenten, uniformen en authentieke wapens.

National Liberation Memorial (Schumannseck, LU)

Tijdens de Slag om de Ardennen was Schumannseck een strategisch kruispunt waar heel wat Amerikaanse en Duitse soldaten het leven lieten. Hier werd het Nationaal Bevrijdingsmonument geplaatst ter gelegenheid van de 50ste verjaardag van de bevrijding van Luxemburg. Op het monument staan de plaquettes van verschillende Amerikaanse eenheden die bij de gevechten betrokken waren.

Europees Museum Schengen (Schengen, LU)

Het museum werd ingehuldigd in 2010 en is gewijd aan de geschiedenis en het belang van de Schengen-akkoorden.

Slot van Saarbrücken (DE)

Het kasteel in barokstijl werd doorheen de tijdperken beschadigd en sommige delen zijn het slachtoffer geweest van vlammen. Sinds 1989 schittert het met nieuwe pracht. Architect Gottfried Böhm ontwierp in het midden een eigentijds gebouw van glas en staal. Het kasteel dient nu als administratief hoofdkwartier en cultureel centrum en huisvest evenementen.

Les Territoires de la Mémoire: Educatiecentrum van het verzet en burgerschap (Luik, BE)

Ontdek de ontroerende tentoonstelling “Plus jamais ça !” (Nooit meer!) over de weg die de gedeporteerden aflegden in de nazikampen, en stel uzelf vervolgens de vraag: “Wat kunnen we nu doen en hoe bieden we verzet?” 

Musée National de la Résistance (Esch-sur-Alzette, LU)

Le musée retrace l’histoire luxembourgeois de 1940 à 1945 et se concentre sur l’oppression nazie et les réactions du peuple.

Herdenkingscentrum in Rossignol (Tintigny, BE)

Een meeslepende terugblik op de Slag der Grenzen en in het bijzonder de tragische Slag om Rossignol.

Musée de la Voie Sacrée (Souilly, FR)

Dit museum biedt de bezoeker inzicht in de rol van het hoofdkwartier van het Tweede Leger tijdens de Eerste Wereldoorlog via historische filmpjes en animaties. Daarnaast wordt er ook een oude Latil-vrachtwagen tentoongesteld.

Romagne 14-18 (FR)

Museum over de Eerste Wereldoorlog bedoeld om de bezoekers het dagelijks leven van de soldaat te laten ontdekken. Achter elk voorwerp schuilt een persoonlijk verhaal. Deze enorme collectie is het resultaat van de passie van Jean-Paul DE VRIES. 

Museum van het Fort Embourg (Chaudfontaine, BE)

Breng een bezoek aan het eerste grote museum gewijd aan de verdedigingswerken van België en de twee wereldconflicten op een prachtige locatie met zicht over de valleien van de Ourthe en de Vesder. 

Maison du Souvenir (Oupeye, BE)

Deze herinneringsplaats brengt zeer uiteenlopende tentoonstellingen over de twee wereldoorlogen en is een uitstekend hulpmiddel voor educatie, begrip en reflectie voor de jongere generaties.

Cité Miroir – tentoonstelling: “En Lutte – Histoires d’émancipation (Ten strijde – verhalen rond emancipatie) (Luik, BE)

Deze voormalige publieke baden van Luik werden omgevormd tot een uitzonderlijke plaats ten dienste van cultuur en burgerschap, en brengen een reis doorheen de tijd toen de arbeiders strijd leverden voor sociale rechten.

December 44 Historical Museum (La Gleize, BE)

Ontdek een van de grootste collecties van Europa over de Slag om de Ardennen (diorama’s, maquettes, oude films, tanks …) en herbeleef deze bloedige tragedie.

De begraafplaatsen

Begraafplaatsen van Rossignol en Bellefontaine-Tintigny (Tintigny, BE)

Drie militaire begraafplaatsen, cimétière de l’Orée de la Forêt, cimétière du Plateau en cimétière du Radan, die getuigen van de hevige gevechten van 22 augustus 1914. 

Meer info

Frans-Duitse begraafplaats van Maissin (Paliseul, BE)

Op deze begraafplaats met Franse en Duitse graven werd een authentieke Bretoense calvaire (pardon-kruis) geplaatst als eerbetoon aan de strijders uit Brest.

Meer info

Begraafplaats en monument ter nagedachtenis van Alain-Fournier in Saint-Rémy-la-Calonne

Hier rusten de lichamen van Alain-Fournier en zijn metgezellen. Zij werden gedood op 22 september 1914 en gevonden in 1991.

Meer info

Necropolis van Fleury-devant-Douaumont

Met zijn 15.000 graven van Franse soldaten neemt de Necropolis een belangrijke plaats in het Franse nationale geheugen in.

Meer info

Ossuarium van Douaumont

Dit monument is een iconische plek en werd opgericht ter nagedachtenis van de soldaten van de Slag om Verdun in 1916. Hier liggen de overblijfselen van 130.000 onbekende soldaten. 

Meer info

Amerikaanse begraafplaats Henri-Chapelle (BE)

Deze militaire begraafplaats beslaat een oppervlakte van ongeveer 23 hectare en werd in september 1944 opgericht door de Amerikaanse Eerste Infanteriedivisie van het Eerste Amerikaanse Leger. De bouw van de begraafplaats en het monument werd voltooid in 1960.

Meer info

Ardennes American Cemetery and Memorial (BE)

Deze plaats herdenkt de Slag om de Ardennen. In een prachtige groene omgeving liggen de graven van piloten en soldaten, waaronder 700 onbekenden, maar ook van anderen met atypische verhalen, zoals Kurt Gruber, een Duitse verzetsstrijder die samenwerkte met de Amerikaanse geheime diensten …

Meer info

Duitse militaire begraafplaats van Sandweiler (LU)

Heel wat Duitse soldaten die sneuvelden tijdens de Slag om de Ardennen in de winter van 1944/45 werden begraven op de Duitse militaire begraafplaats in Luxemburg.

Meer info

Amerikaanse militaire begraafplaats van Luxemburg-Hamm (LU)

Eind december 1944 werd de begraafplaats gebouwd door de 609th Quartermaster Company van het 3rd US Army. De Amerikaanse militaire begraafplaats ligt in Hamm in Luxemburg en telt 5.076 graven van Amerikaanse soldaten die tijdens de Slag om de Ardennen tijdens de winter van 1944/45 zijn gesneuveld. Ook Generaal George S. Patton rust daar bij zijn soldaten. 

Meer info

Duitse militaire begraafplaats van Recogne (BE)

Deze begraafplaats telt 6.807 graven van strijders die sneuvelden tijdens de Tweede Wereldoorlog. De jongste was amper 17 jaar oud en de oudste 52 jaar.

Meer info

Hotton, militaire begraafplaats van het Gemenebest

666 soldaten en vliegeniers van het Gemenebest rusten op deze begraafplaats, waarvan de meesten tijdens de Slag om de Ardennen sneuvelden.

Meer info

Begraafplaatsen van Rossignol en Bellefontaine-Tintigny (Tintigny, BE)

Drie militaire begraafplaatsen, cimétière de l’Orée de la Forêt, cimétière du Plateau en cimétière du Radan, die getuigen van de hevige gevechten van 22 augustus 1914. 

Frans-Duitse begraafplaats van Maissin (Paliseul, BE)

Op deze begraafplaats met Franse en Duitse graven werd een authentieke Bretoense calvaire (pardon-kruis) geplaatst als eerbetoon aan de strijders uit Brest.  

Begraafplaats en monument ter nagedachtenis van Alain-Fournier in Saint-Rémy-la-Calonne (FR)

Hier rusten de lichamen van Alain-Fournier en zijn metgezellen. Zij werden gedood op 22 september 1914 en gevonden in 1991.

Necropolis van Fleury-devant-Douaumont (FR)

Met zijn 15.000 graven van Franse soldaten neemt de Necropolis een belangrijke plaats in het Franse nationale geheugen in.

Ossuarium van Douaumont (FR)

Dit monument is een iconische plek en werd opgericht ter nagedachtenis van de soldaten van de Slag om Verdun in 1916. Hier liggen de overblijfselen van 130.000 onbekende soldaten. 

Amerikaanse begraafplaats van Romagne-sous-Montfaucon (FR)

Met zijn 14.246 marmeren kruisgraven is deze begraafplaats de grootste Amerikaanse necropolis in Europa.    

Amerikaanse begraafplaats Henri-Chapelle (Plombières, BE)

Laat u ontroeren door deze prachtige gedenkplaats van de Tweede Wereldoorlog en het panorama over het wallenlandschap van het Land van Herve. Hier kregen 8.000 Amerikaanse soldaten een laatste rustplaats.

Ardennes American Cemetery and Memorial (Neuville-en-Condroz, BE)

Deze plaats herdenkt de Slag om de Ardennen. In een prachtige groene omgeving liggen de graven van piloten en soldaten, waaronder 700 onbekenden, maar ook van anderen met atypische verhalen, zoals Kurt Gruber, een Duitse verzetsstrijder die samenwerkte met de Amerikaanse geheime diensten …

Duitse militaire begraafplaats van Sandweiler (LU)

Heel wat Duitse soldaten die sneuvelden tijdens de Slag om de Ardennen in de winter van 1944/45 werden begraven op de Duitse militaire begraafplaats in Luxemburg.

Amerikaanse militaire begraafplaats van Luxemburg-Hamm (LU)

Eind december 1944 werd de begraafplaats gebouwd door de 609th Quartermaster Company van het 3rd US Army. De Amerikaanse militaire begraafplaats ligt in Hamm in Luxemburg en telt 5.076 graven van Amerikaanse soldaten die tijdens de Slag om de Ardennen tijdens de winter van 1944/45 zijn gesneuveld. Ook Generaal George S. Patton rust daar bij zijn soldaten. 

Duitse militaire begraafplaats van Recogne (BE)

Deze begraafplaats telt 6.807 graven van strijders die sneuvelden tijdens de Tweede Wereldoorlog. De jongste was amper 17 jaar oud en de oudste 52 jaar.

Hotton, militaire begraafplaats van het Gemenebest (BE)

666 soldaten en vliegeniers van het Gemenebest rusten op deze begraafplaats, waarvan de meesten tijdens de Slag om de Ardennen sneuvelden.