Hoofdstuk 1

Lara Schäfer

Filmprofessor

In 1914 domineert Europa de wereld.

Nationalistische overtuigingen, imperialistische ambities, wraakgevoelens, … De rivaliteit tussen de grote mogendheden van het continent is zo groot dat een oorlog onvermijdelijk lijkt.

De moord op de Oostenrijkse aartshertog Franz-Ferdinand, erfgenaam van het Oostenrijks-Hongaarse rijk, op 28 juni door een Servische nationalistische student is de vonk in het kruitvat. In enkele weken tijd leidt het spel van de allianties tot opeenvolgende oorlogsverklaringen. Eén voor één verzetten de landen van de “Triple Alliantie” (Duitsland, Oostenrijk-Hongarije en Italië) zich tegen de landen van de “Triple Entente” (Frankrijk, Rusland en het Verenigd Koninkrijk) en hun bondgenoten (Servië, Montenegro).

Op 4 augustus 1914 trekken de Duitse troepen België binnen om de Franse verdedigingslinies te omzeilen. Daardoor wordt de neutraliteit van het koninkrijk geschonden, dat hoopte te kunnen ontsnappen aan de naderende gewelduitbarstingen.

Luik bevindt zich op de voorpost en wordt het eerst getroffen: de forten ondergaan een stortvloed van artillerie en de bombardementen volgen elkaar op in de wijk Outremeuse tot de dodelijke aanval op de burgers in het centrum van de stad. Tot de grote verrassing van de indringers verzetten de Belgische soldaten zich dapper op de Versterkte Positie van Luik (VPL). Deze volharding zal de internationale publieke opinie raken en het Duitse leger helpen vertragen waardoor de Fransen meer tijd krijgen om zich voor te bereiden.
Onder het zware geschut van de vijand komen de forten echter één voor één ten val.

De Grote Oorlog is begonnen.

Oscar, onze zoon, denkt ook elke dag aan u,
zoals blijkt uit deze tekening die hij u toestuurt en die hij vanmorgen maakte.

We missen u, mijn liefste, zo erg dat ik het amper kan uitdrukken.

Yvonne »

Ik ben naar het graf gegaan van de auteur van het boek, Alain Fournier. Ook hij stierf in het departement Meuse en ook hij werd pas veel later teruggevonden. In 1991!

Alain Fournier
1886 – 1914

Daarna keerde ik terug naar België om het dorp Ethe te zien dat in de brief van Yvonne werd vernoemd. Hier hebben in augustus 1914 verschrikkelijke gevechten plaatsgevonden. Het was de Slag der Grenzen.

Volgend hoofdstuk

Seydou SAMAKE